Finalisten

Michou van Gennip

Wat als je een lamp zo licht kan maken dat het lijkt alsof hij zweeft in de lucht? Dit was het ambitieuze idee voor een lamp. Geïnspireerd door de esthetiek van Thaise wenslampionnen en vuurvliegjes. Het resultaat is Mandalight. Als een lichtgevende sculptuur bezaaid met kleine heldere LED- lampjes is deze hanglamp gemaakt van brons, roestvrij staal en koper. De vouwbare sculptuur kan tot 1.30 m worden uitgetrokken of ingevouwen tot minder dan 20 cm. De vorm is gebaseerd op boeddhistische Mandala cirkels. Het gehele ontwerp weegt slechts enkele kilo’s maar door de slanke structuur lijkt hij vrijwel gewichtloos.

Michou van Gennip

Christian Kocx

Net als een bloem die zich opent op het ritme van de zon zo opent deze lamp zich automatisch wanneer het licht aan gaat.

Door een geheugen metaal dat zich in de lamp bevindt en verandert van vorm wanneer er stroom door gaat, opent en sluit deze lamp zich automatisch.

Christian Kocx

Tjark Prosé

Toen Tjark het logo van QAZQA voor het eerst zag gaf het hem meteen inspiratie om er wat mee te doen. “Het heeft een prachtig clean en sterk ontwerp”. Door het te rangschikken ontstond er een interessant patroon. Vanuit dit patroon is Tjark het armatuur verder gaan vormgeven.

Het armatuur bestaat uit een herhalend patroon van het QAZQA embleem, elk embleem is aan elkaar gekoppeld. Door deze constructie kunnen veel verschillende modellen gecreëerd worden zodat er niet aan één ontwerp vastgehouden hoeft te worden. De lamp wordt hierdoor persoonlijker en kan aangepast worden binnen elke stijl en naar ieders smaak.

Tjark Prosé

Guido Ooms

SCHIZOLAMP – Het woord schizophrenia  stamt af van de Griekse woorden voor splitsen (schidzein) en geest (phren). Deze splitsing is gerelateerd aan de fragmentatie van de denkprocessen. OOOMS gebruikt dit als inspiratie voor een armatuur, waarbij het geribde oppervlak twee verschillende vormen creëert. De binnenste vorm is vergelijkbaar met een klassieke lampenkap. De buitenste vorm is wat meer neutraal en doet denken aan de vorm van een bijenkorf. Wanneer de lamp ingeschakeld is, zal de binnenste vorm van de Schizo Lamp worden benadrukt vanwege de doorschijnendheid van het materiaal.

 

Guido Ooms

Rik van Mierlo

Ontwerper Rik van Mierlo is als finalist verantwoordelijk voor twee verschillende armaturen. Voor de Mushroom Light, zoals de naam al verraadt, haalde Rik zijn inspiratie uit de paddenstoel. De draadstructuur van een paddenstoel is een indrukwekkend patroon van lamellen. Wanneer er licht op deze lamellen valt, ontstaat er een mooi schaduwspel.

Met de Animal Light heeft Rik als doel om op een speelse manier een lamp te ontwerpen die men zelf in elkaar kan zetten. Door middel van een modulair systeem kan men zelf gaan combineren en op deze manier tot verschillende ontwerpen/dieren komen. De lampen zijn speels en herkenbaar vormgegeven tot abstracte dieren. De felle kleuren van de koppelstukken geven een dynamisch effect aan de uitstraling van de lamp. Leuk voor zowel kinderen als volwassenen!

Rik van Mierlo